De ce, de ce, de ce ?

Mai știți desenele animate din copilărie care au încerat să ne lumineze mintea cu tot felul de răspunsuri la întrebarea „de ce „?

Nu știu dacă a existat vreun episod  care să ne ofere un răspuns la „de ce cerul este albastru” ,”de ce flacăra are culoare roșie și albastră „și „de ce flacăra albastră este mai fierbinte ” ?

Acestea sunt trei întrebări fundamentale și cât se poate de simple însă explicația lor ca și fenomene te poartă prin câteva domenii vaste .

Atmosfera terestră este compusă din foarte multe molecule care au diferite frecvențe implicit diferite culori .La pătrunderea razelor solare în atmosferă aceste molecule sunt puse în mișcare și emit unde electromagnetice.Interesant e că moleculele albastre reușesc să emită de zece ori mai multe unde de acest fel conform legii cerului albastru.Astfel culoarea predominantă este cea albastră.O întrebare atât de simplă la care poate mulți dintre noi nici măcar nu s-au gândit are o explicație la fel de simplă ,explicație ce vine din teoria radiației.

Culoarea unui obiect este legată de frecvența cu care acel obiect emite unde,dar și această frecvență este legată de temperatura lui.Printr-un calcul simplu se face legătura între acești trei parametri,frecvență,culoare și temperatură.Atât la flacăra albastră cât și la  flacăra roșie temperatura și frecvența sunt valori invers proporționale dar frecvența albastrului este mai mică. De aici reiese și explicația la întrebarea de ce flacăra albastră este mai fierbinte decât cea roșie.

Știm cu toții că tot ceea ce ne înconjoară nu este întâmplător , fenomenele din natură par simple însă au o explicație greoaie și calcule elaborate .

Un gând despre „De ce, de ce, de ce ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s