Infiltrare în Țara Moților

E timpul să părăsim Țara Moților.Dar ce este această  “Țara Moților”?

Este o regiune etnogeografică din munții Apuseni care se întinde pe 4 județe:Bihor, Cluj,Alba și Hunedoara. Moții locuiesc la altitudini de peste 1400 metri, având ca îndeletciniri primare agricultura și creșterea animalelor.

Unele teorii spun că ei sunt descendenți ai celților datorită părului blond și a ochilor albaștri, iar altele combat acest lucru afirmând că ei sunt de origine slavă.

Ne îndreptăm către Câmpia Turzii , iar de acolo luăm trenul direct spre București.

Valea Arieșului(Arieșeni-Turda DN 75) este de o frumusețe rară în România. Străbate mai multe localități importante ale acestei regiuni: Câmpeni, Bistra( localitatea la cea mai mare altitudine din România), Lupșa, Baia de Arieș și Sălciua.

Am auzit multe despre Rimetea și Piatra Secuiului, așa că la Buru ne-am hotărât să cotim dreapta, pentru a vedea și noi acestea. În scurt timp intrăm în Rimetea. Lăsăm fotografiile să vorbească!

Ne întoarcem la Buru, de unde ne vom relua traseul inițial.Drumul spre Câmpia Turzii-gară este foarte plăcut. Din Mihai Viteazul urmează o coborâre bruscă, în același timp făcându-se trecerea de la rural la urban . Ajungem la autostrada Transilvania și deja se simte puternic „mirosul ” de urban.

În zare avem  impetuoasele Chei ale Turzii. Ne creează deja o nostalgie a zilelor trecute de la Arieșeni.

Intrarea în Turda

La revedere Transilvania!

14 gânduri despre „Infiltrare în Țara Moților

 1. Călin

  eu mă „infiltrez” des pe acolo, că îmi e mai la îndemână, din Cluj e la o aruncătură de băţ; o aruncătură de băţ un pic mai mare, dar raportat la distanţele pe care trebuie să le parcurgă alţii ca să ajungă acolo, tot aruncătură de băţ e 🙂

  Răspunde
 2. bibliodevafiliala3

  Eu, locuind acum în Deva am vecini care sunt din Ţara Moţilor. Buni oameni, sufletişti şi foarte muncitori. Am fost şi eu la Peştera Scărisoara şi la Peştera Urşilor, care zonal se situează în Ţara Moţilor. Frumoasă zonă, frumoase fotografii!

  Răspunde
 3. Zamfir POP

  Te-ai infiltrat într-o zonă în care … eşti aşteptată la Târgul de fete de la Găina, la Roşia Montană, … Dacă vii la Cheile Turzii sau la Cheile Turului, Ulise te va conduce: cunoaşte foarte bine zona!

  Răspunde
 4. Radu Ştefan RS

  Ţara Moţilor este, într-adevăr, o zonă în care tradiţiile sunt respectate cu sfinţenie. Atât acolo, cât şi în Maramureş, poţi găsi săteni şi sătence îmbrăcaţi în costume populare din cele mai faine croituri. Clădirile, oamenii şi cântecele sunt ca o pagină de istorie, scrisă şi nescrisă! Felicitări pentru această călătorie! Baftă multă în continuare!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s